İŞİTSAD'ın şikayeti odyologları ayağa kaldırdı
İşitme cihazlarının üniversite hastaneleri ve kliniklerde denenmesinin yasaklanması kararı, Odyologlar ve İşitme Cihazı Satıcıları Derneği'ni (İŞİTSAD) karşı karşıya getirdi. İşitme cihazı satışından yılda 160 milyon lira gelir elde ediliyor. Uzmanlar İŞİTSAD'ın uygulamasının sebebini ticari savaş olarak değerlendirirken, İŞİTSAD ise, "Odyologlar fahiş fiyatlarla hastalara satış yapıyor" iddiasında bulundu.
İŞİTSAD Başkanı Gazi Ateş ise, odyologların anlaşmalı merkezlerle işbirliği yaptığını ve hastaları dolandırdığını iddia etti. Alınan şikayetler doğrultusunda harekete geçtiklerini söyleyen Ateş, "hastalara normal fiyatın üstünde satış yapıyorlar. 2 bin lira olan cihazı 4 bine aldırıyorlar" dedi. Alınan kararla, odyologların sadece reçeteyi ve işitme cihazı merkezlerinin listesini vermelerini sağladıklarını belirten Ateş, şunları ifade etti: "Biz dolandırıcılığın önüne geçmek için bunu yasakladık. Türkiye'de sağlık bakanlığı ruhsatlı bin 145 işitme merkezi var. Buralarda zaten işitme cihazı denemesi için özel odalar mevcut ve eğitimli kişiler tarafından uygulama yapılıyor. Hastanelerin deneme yapması zaten gereksiz"
Yılda 130 bin cihaz satılıyor
Türkiye'de 5 milyondan fazla işitme engelli hasta var. Bunların 65 bini çocuk. Yılda 130 bin işitme cihazı satılıyor. En uygunu bin liradan başlayan bu cihazlardan elde edilen yıllık gelir ise 160 milyon tl. Türkiye'de bin 145 işitme cihazı satış merkezi var. Görev yapan uzman odyolog sayısı ise 75. Bunlarda büyük illerde ve üniversite hastanelerinde görev yapıyor. Bu bilgiler doğrultusunda konuşan OKSUD Başkanı Konukseven, İŞİTSAD'ın 'Odyologlar, hastaları anlaşmalı merkezlere gönderiyor. Burada Fahiş fiyatlarla işitme cihazı satışı sağlanarak pay alıyorlar' iddiası hakkında şunları söyledi: "İşitme cihazı satışı çok büyük bir pazar ve malesef İŞİTSAD, bu pazarda kar elde etmek için hastaları mağdur ediyor. Bu şekilde bir iddiaları varsa suç duyurusunda bulunarak bunu ispat etsinler. Şuan ki uygulamadan kaynaklı hastaların rehabilite süreci sağlıklı işlemiyor."
"Kararı tanımıyoruz"
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Odyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataş, Uygulana bu yasağı tanımadıklarını ve eğitim kurumu olarak cihaz denemesine devam ettiklerini söyledi. İŞİTSAD'ın iddialarına yönelik konuşan Ataş: Bize işitme merkezlerinden yeni demolar geliyor. Dünyada mevcut olan bir teknolojik gelişimlerden biridir bu cihazlar. Bundan kimse mahrum bırakamaz. İŞİTSAD'ın iddiaları tamamen asılsız. Burada cihaz denemesinin yasaklanması en çok hastaları etkileyecek. İŞİTSAD, cihaz denemesinin gerekli olmadığını söylüyor. Sağlık Bakanlığı'nın yıllar önce uyguladığı bir serfitika programında, işitme cihazı merkezlerinde çalışan çaycı ve şoför dahil 300 kişiye bir eğitim verildi. Sonra bu kişiler birden yetkin uzmanlar oldu. Cihaz denemesini bunların yaptığı söyleniyor. Ancak bir uzmanla 2 haftalık eğitim alan birinin uygulamasında fark olduğunu düşünüyoruz."